Eerste Hulp Bij Energie is een project van BENG!

Carol Dohmen | september 2023

Elvin werkt als energiecoach voor BENG!. Ze ziet dat de energiebesparende maatregelen in de praktijk echt iets opleveren. Daarnaast levert het doen van vrijwilligerswerk haar persoonlijke groei op. Na een moeilijke periode waarin ze zelf veel hulp ontving, geeft ze nu graag iets terug aan anderen.

Elvin groeide op in een drukke stad. Ze werd al jong moeder, maar het huwelijk liep stuk. Na een nare periode vluchtte ze met haar twee kinderen de stad uit en streek neer in De Bilt. Tijdens een buurtfeest ontmoette ze Willy Douma, de coördinator van energiecoöperatie BENG!. ,,Ze vroeg me of ik het leuk zou vinden om energiecoach te worden. Ik was er na al die vervelende jaren aan toe om iets te ondernemen. Met mijn Turkse achtergrond ben ik een goede aanvulling voor het team. Voor andere Turkse mensen voelt het vertrouwder als ik bij ze kom.”

Ze kreeg een training en mocht zelf in haar huurhuis ervaren hoe het is om een energiecoach over de vloer te hebben. ,,Het was leuk. Ik kreeg nuttige tips om energie te besparen en een energiebesparende douchekop. Dat was even wennen, ook voor mijn kinderen”, lacht ze. ,,Je hebt het idee dat je minder schoon wordt. Maar dat slaat nergens op.” Intussen is iedereen eraan gewend. ,,Ik merkte dat het van de winter sneller warm werd, dankzij de radiatorfolie.”

Haar eigen ervaringen helpen om anderen te overtuigen dat het zinvol is om mee te doen aan het project ‘Eerste Hulp bij Energie’. ,,Ik zeg tegen mensen, denk aan het geld dat je bespaart, daarvan kun je leuke dingen gaan doen.” Vaak zijn mensen angstig, ze denken dat ze problemen krijgen met de sociale dienst of dat ze ongemerkt een nieuw energiecontract aangaan. Als het moet, spreekt ze Turks, maar ze probeert zoveel mogelijk in het Nederlands het gesprek aan te gaan. ,,Soms leg ik het in het Turks uit. Dat helpt om vertrouwen van mensen te krijgen.”

Elvin heeft door haar werk als energiecoach een grote persoonlijke verandering ondergaan. ,,Ik ben veel socialer geworden, stap nu makkelijk op mensen af. Mijn zelfvertrouwen is gegroeid. Ik vind dit werk heel zinvol, het is fijn om mensen te helpen.” Ze hoopt dat er nieuwe vrijwilligers bijkomen. ,,Het zou mooi zijn als er meer jonge mensen komen en mensen die Arabisch spreken. Ik verwacht veel aanmeldingen deze winter en zou willen dat we 500 mensen gaan bereiken. Vooral grote gezinnen.”

Zelf bruist Elvin van energie. ,,Ik ga voorlopig door met dit werk en wil een opleiding gaan volgen. Maatschappelijk werk, zodat ik andere gescheiden vrouwen kan helpen. Met mijn levensverhaal kan ik andere vrouwen inspireren. Ik hoop dat ze, net als ik, vrijwilligerswerk gaan doen. Het geeft heel veel voldoening.”

Categories: Uncategorized